Previous Page  18-19 / 116 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18-19 / 116 Next Page
Page Background

Zijn cressen worden gegeten in

restaurants over de hele wereld.

Maar Rob Baan staat niet alleen

bekend om z’n miniatuur-groenten.

Zijn koninklijk goedgekeurde Koppert

Cress is koploper als het gaat om

duurzaam én gezond ondernemen.

Man met een groene missie

gezonde voeding. Van het eten van meer

groente en fruit en minder dierlijke

producten. “Want het is toch van de zotte

dat de wetenschap zich concentreert op

gezondheidsrisico’s en ziekten, terwijl de

impact van gezond eten vergeten wordt?

Dat er door de voedselindustrie gekeken

wordt naar waar je niet dood aan gaat,

niet waar je béter van wordt?”

Van Nederland de gezondste delta van de

wereld maken: dat is zijn missie.

Daarom pleit Baan al jaren voor het

aanstellen van een Ministerie van

Voeding en Gezondheid “Wij zijn het

goedkoopste land ter wereld qua eten.

Maar het duurste met gezondheidskosten

- en dat wordt alleen maar meer.”

Terug naar Koppert Cress waar, behalve

eetbare bloemen en planten, rond de

30 soorten cress worden geteeld. Elke

cress - in feite een kiemgroente - heeft

z’n eigen smaak. Of het nu gaat om de

overbekende tuinkers tot zorri cress met

de pittige smaak van mierikswortel.

Andere smaken die op de borden terecht

komen in de betere restaurants in

binnen- en verre buitenlanden: affilla

(heeft iets weg van verse doperwten),

borage (komkommer, oester, zilt) -

heerlijk is in combinatie met haring -

en de honingzoete honny cress.

Een bijzondere plek neemt BroccoCress

in. Eén kiemplantje bevat net zoveel

sulforafaan, een zeer sterke antioxidant,

als een volgroeide broccoli zelf. Op

gedreven toon: “Maar we mogen niet

zeggen dat ‘t gezond voor je is.

Chocoladereepfabrikanten kunnen

ongestraft zeggen dat je door hun reep

meer energie krijgt. Wij kregen een boete

toen we een keer wezen op de voordelen

van deze cress voor de gezondheid.”

‘Smakendokter’ Rob Baan draagt

alle culinaire mogelijkheden uit via

zijn Cressperience. Op alle mogelijke

manieren voedt hij chefs met inspiratie

en informatie. Zijn Molteni Podium

IV, de Rolls-Royce onder de fornuizen,

fungeert bij die ontmoetingen als

blinkend middelpunt.

Hij verricht al jaren baanbrekend

werk. Niet alleen op het gebied van

gezondheidszorg en goede voeding, ook

wat betreft energieneutraal ondernemen.

Om die reden, voor zijn durf, daadkracht

en vooral doorzettingsvermogen, ontving

Rob Baan - uit handen van Koningin

Máxima - de Willem I Plaquette voor

Duurzaam Ondernemerschap.

Kassen worden gezien als

‘energieslurpers’, maar bij Koppert

Cress zijn, dankzij het ‘oogsten’ van

zonnewarmte tot de energiekosten

gedaald van wat gangbaar is, zo’n 15

tot 20 procent, naar 2 procent. “En ik

wil naar 0 procent - of liever nog – naar

energie-negatief. Dat kan, omdat we tien

keer meer energie binnenkrijgen dan we

op jaarbasis nodig hebben. Het gaat er nu

om dat we die energie kunnen omzetten

en bewaren.” De huidige Koppert Cress-

kassen zijn uitgerust met led-verlichting

op groene stroom. Er wordt ook gewerkt

met diffuus glas, warmtewisselaars en

warmteopslag in de grond. “Alle warmte

die vrijkomt, slaan we op”, vertelt de

tuinder-techneut zoals hij zichzelf graag

noemt.

Zijn horizon reikt oneindig veel verder

dan zijn eigen 10 hectare. Als Baan

niet de wereld afreist op zoek

naar bijzondere zaden,

verkondigt hij zijn

boodschap bij Tedx

of via de media.

Hoofdthema:

het belang

van

WESTLAND IN BUSINESS 2016

18

KOPPERT CRESS

1-2 coquilles

1 passievrucht

1 citroen

1 limoen

1 bakje

Baby Clover Cress

1 tl olijfolie

1 grapefruit

Pulled chicken:

600 g gekookte kippenborstfilet

1 dl Japanse sesamdressing (Kewpie)

Pindaspread:

250 gram pindakaas met stukjes

1 dl chilisaus

1 dl ketjap manis

1 el citroensap

zout

Gado gado salade:

2 bladeren Chinese kool

3 mini-komkommers

50 gram taugé of sojascheuten

5 gekookte eieren

2 bakjes Borage Cress

Overige:

10 witte harde broodjes

Gefrituurde uitjes

Shirachi (saus)

Snijd de coquille in dunne plakjes. Maak de dressing: pers 1 hele limoen uit, 1 halve citroen en lepel 1 passievrucht uit.

Meng alles en voeg 1 theelepel olijfolie toe. Pel de grapefruit en snij deze in kleine stukjes. Zout de plakjes coquille.

Leg ze op een bord of in een mooi glaasje, om vervolgens de dressing erover te doen. Verdeel de grapefruitstukjes over

de coquilles en de Baby Clover Cress (heeft de smaak van groene appels, lichtzuur).

Pulled chicken: pluk de kip in dunne repen en vermeng met de sesamdressing. Pindaspread: Meng alle ingrediënten met behulp van een

spatel. • Breng op smaak met zout en eventueel wat extra Shirachi(saus) als het wat pittiger mag zijn.

Gado gado-salade: Snij de Chinese kool in dunne repen en blancheer enkele seconden. Koel direct terug op ijswater.

• Snij de komkommer in lange repen. • Snij de eieren in plakjes met behulp van een eiersnijder.

Afwerking: Snij de broodjes horizontaal doormidden en rooster kort op de grill of in een droge koekenpan. • Smeer de onderzijde royaal

in met de pindaspread. • Beleg met de kip, Chinese kool, komkommer, taugé en Borage Cress. • Versier met plakjes ei, gefrituurde

uitjes, Shirachi en extra Borage Cress.

WESTLAND IN BUSINESS 2016

19

KOPPERT CRESS

De Poel 1, 2681 MB Monster Telefoon: (0174) 24 28 19 E-mail:

info@koppertcress.com

Internet:

www.koppertcress.com

INGEDIENTEN

INGEDIENTEN

BEREIDING

BEREIDING

MET BABY CLOVER CRESS

KIP GADO GADO

KOPPERT CRESS