Zijn cressen worden gegeten in
restaurants over de hele wereld.
Maar Rob Baan staat niet alleen
bekend om z’n miniatuur-groenten.
Zijn koninklijk goedgekeurde Koppert
Cress is koploper als het gaat om
duurzaam én gezond ondernemen.
Man met een groene missie
gezonde voeding. Van het eten van meer
groente en fruit en minder dierlijke
producten. “Want het is toch van de zotte
dat de wetenschap zich concentreert op
gezondheidsrisico’s en ziekten, terwijl de
impact van gezond eten vergeten wordt?
Dat er door de voedselindustrie gekeken
wordt naar waar je niet dood aan gaat,
niet waar je béter van wordt?”
Van Nederland de gezondste delta van de
wereld maken: dat is zijn missie.
Daarom pleit Baan al jaren voor het
aanstellen van een Ministerie van
Voeding en Gezondheid “Wij zijn het
goedkoopste land ter wereld qua eten.
Maar het duurste met gezondheidskosten
- en dat wordt alleen maar meer.”
Terug naar Koppert Cress waar, behalve
eetbare bloemen en planten, rond de
30 soorten cress worden geteeld. Elke
cress - in feite een kiemgroente - heeft
z’n eigen smaak. Of het nu gaat om de
overbekende tuinkers tot zorri cress met
de pittige smaak van mierikswortel.
Andere smaken die op de borden terecht
komen in de betere restaurants in
binnen- en verre buitenlanden: affilla
(heeft iets weg van verse doperwten),
borage (komkommer, oester, zilt) -
heerlijk is in combinatie met haring -
en de honingzoete honny cress.
Een bijzondere plek neemt BroccoCress
in. Eén kiemplantje bevat net zoveel
sulforafaan, een zeer sterke antioxidant,
als een volgroeide broccoli zelf. Op
gedreven toon: “Maar we mogen niet
zeggen dat ‘t gezond voor je is.
Chocoladereepfabrikanten kunnen
ongestraft zeggen dat je door hun reep
meer energie krijgt. Wij kregen een boete
toen we een keer wezen op de voordelen
van deze cress voor de gezondheid.”
‘Smakendokter’ Rob Baan draagt
alle culinaire mogelijkheden uit via
zijn Cressperience. Op alle mogelijke
manieren voedt hij chefs met inspiratie
en informatie. Zijn Molteni Podium
IV, de Rolls-Royce onder de fornuizen,
fungeert bij die ontmoetingen als
blinkend middelpunt.
Hij verricht al jaren baanbrekend
werk. Niet alleen op het gebied van
gezondheidszorg en goede voeding, ook
wat betreft energieneutraal ondernemen.
Om die reden, voor zijn durf, daadkracht
en vooral doorzettingsvermogen, ontving
Rob Baan - uit handen van Koningin
Máxima - de Willem I Plaquette voor
Duurzaam Ondernemerschap.
Kassen worden gezien als
‘energieslurpers’, maar bij Koppert
Cress zijn, dankzij het ‘oogsten’ van
zonnewarmte tot de energiekosten
gedaald van wat gangbaar is, zo’n 15
tot 20 procent, naar 2 procent. “En ik
wil naar 0 procent - of liever nog – naar
energie-negatief. Dat kan, omdat we tien
keer meer energie binnenkrijgen dan we
op jaarbasis nodig hebben. Het gaat er nu
om dat we die energie kunnen omzetten
en bewaren.” De huidige Koppert Cress-
kassen zijn uitgerust met led-verlichting
op groene stroom. Er wordt ook gewerkt
met diffuus glas, warmtewisselaars en
warmteopslag in de grond. “Alle warmte
die vrijkomt, slaan we op”, vertelt de
tuinder-techneut zoals hij zichzelf graag
noemt.
Zijn horizon reikt oneindig veel verder
dan zijn eigen 10 hectare. Als Baan
niet de wereld afreist op zoek
naar bijzondere zaden,
verkondigt hij zijn
boodschap bij Tedx
of via de media.
Hoofdthema:
het belang
van
WESTLAND IN BUSINESS 2016
18
KOPPERT CRESS
1-2 coquilles
1 passievrucht
1 citroen
1 limoen
1 bakje
Baby Clover Cress
1 tl olijfolie
1 grapefruit
Pulled chicken:
600 g gekookte kippenborstfilet
1 dl Japanse sesamdressing (Kewpie)
Pindaspread:
250 gram pindakaas met stukjes
1 dl chilisaus
1 dl ketjap manis
1 el citroensap
zout
Gado gado salade:
2 bladeren Chinese kool
3 mini-komkommers
50 gram taugé of sojascheuten
5 gekookte eieren
2 bakjes Borage Cress
Overige:
10 witte harde broodjes
Gefrituurde uitjes
Shirachi (saus)
Snijd de coquille in dunne plakjes. Maak de dressing: pers 1 hele limoen uit, 1 halve citroen en lepel 1 passievrucht uit.
Meng alles en voeg 1 theelepel olijfolie toe. Pel de grapefruit en snij deze in kleine stukjes. Zout de plakjes coquille.
Leg ze op een bord of in een mooi glaasje, om vervolgens de dressing erover te doen. Verdeel de grapefruitstukjes over
de coquilles en de Baby Clover Cress (heeft de smaak van groene appels, lichtzuur).
Pulled chicken: pluk de kip in dunne repen en vermeng met de sesamdressing. Pindaspread: Meng alle ingrediënten met behulp van een
spatel. • Breng op smaak met zout en eventueel wat extra Shirachi(saus) als het wat pittiger mag zijn.
Gado gado-salade: Snij de Chinese kool in dunne repen en blancheer enkele seconden. Koel direct terug op ijswater.
• Snij de komkommer in lange repen. • Snij de eieren in plakjes met behulp van een eiersnijder.
Afwerking: Snij de broodjes horizontaal doormidden en rooster kort op de grill of in een droge koekenpan. • Smeer de onderzijde royaal
in met de pindaspread. • Beleg met de kip, Chinese kool, komkommer, taugé en Borage Cress. • Versier met plakjes ei, gefrituurde
uitjes, Shirachi en extra Borage Cress.
WESTLAND IN BUSINESS 2016
19
KOPPERT CRESS
De Poel 1, 2681 MB Monster Telefoon: (0174) 24 28 19 E-mail:
info@koppertcress.comInternet:
www.koppertcress.comINGEDIENTEN
INGEDIENTEN
BEREIDING
BEREIDING
MET BABY CLOVER CRESS
KIP GADO GADO
KOPPERT CRESS